Marstals matadorer - H. C. Christensens rederi og værft 1842 - 1952

Karsten Hermansen * Marstal Søfartsmuseum 2011 *Indbundet, 238 sider H. 25,0 x B. 17,5 cm.
Karsten Hermansen: Marstals matadorerKarsten Hermansen: Marstals matadorer

279,00 kr
Rabat:
Pris / kg:
Beskrivelse

Længe savnet storværk om Ærøs største sejl- og dampskibsrederi med eget værft.

Marstal maritime historie er uløseligt forbundet med skibsreder Hans Clausen Christensen (1816-1879), som formåede at skabe byens største rederi gennem tiderne. Han kom fra små kår i Græsvænge og blev derfor kaldt Bonde-Hans. Havde nogen tvivlet på hans evner til at begynde med, så blev de grundigt overbevist om det modsatte, da resultaterne begyndte at vise sig.

H. C. Christensen nåede nemlig ikke alene at stifte et betydeligt rederi med skibe, der sejlede i såvel nærfarten som langfarten. Han etablerede også et værft, der leverede så godt som alle rederiets nybygninger i over halvtreds år, og så drev han en købmands- og skibsprovianteringsforretning.

Det kostede noget at nå så langt, og H. C. Christensen var ikke ven med alle - slet ikke med Marstal Havnekommission. Men han forstod at drive forretning, og hans efterkommere fortsatte i samme spor. Virksomheden blomstrede omkring århundredeskiftet, da rederiet - som det eneste i Marstal - begyndte at supplere sejlskibene med fremtidens løsning: dampskibene.

De fleste rederier i Marstal bestod af en bred kreds af parthavere. H. C. Christensens Rederi holdt imidlertid parterne inden for familien og samlede efterhånden en kolossal formue på få hænder. Det blev afgørende for virksomhedens ekspansionsmuligheder.

Men det lod sig alt sammen kun gøre, fordi medlemmerne af familien Christensen kunne en hel del mere end de fleste - og gjorde det. Det er derfor ikke for meget sagt, at de i ordets mest positive betydning blev Marstals matadorer!

Levende skrevet historie om en driftig familie. - Man kommer ind bag familiedynastiets personrækkefølge. - Række af spændende beretninger fra nogle af rederiets søfolk. - Rigt illustreret med mindeværdige fotos