Butik

Krigen til søs 1914 - 18

Print
Niels Holland * Trykværket 2017 * Indbundet, 22,5 cm høj x 15,5 cm bred, 352 s.
kr 349,00
Rabat:
Pris / kg:
Beskrivelse

Da første verdenskrig brød ud den 28. juli 1914, havde ingen forestillet sig, hvilke kamphandlinger der skulle gennemleves indenfor de næste 4-5 år. Danmark var som bekendt neutral under første verdenskrig, men blev alligevel involveret på grund af den internationale regulering og betydningen af de danske stræder. Problemstillinger, som kan genkendes også i vore dage. Bogen beskriver

Da første verdenskrig brød ud den 28. juli 1914, havde ingen forestillet sig, hvilke kamphandlinger der skulle gennemleves indenfor de næste 4-5 år. Danmark var som bekendt neutral under første verdenskrig, men blev alligevel involveret på grund af den internationale regulering og betydningen af de danske stræder. Problemstillinger, som kan genkendes også i vore dage. Bogen beskriver kamphandlingerne på alle have mellem de forskellige krigsførende parter. Det gælder de store slag ved Doggerbanke og Jyllandsslaget samt de adskillige mindre træfninger mellem mindre tyske og britiske enheder i Nordsøen og Doverstrædet. Endvidere beskrives de tyske hjælpekrydseres hærgen, herunder SMS Wolfs over 400 dage lange togt uden kontakt til moderlandet, hvor skibet bl. a. udlagde miner ved New Zealand og Australiens kyster. Man fornemmer her, hvilke store logistik problemer med hensyn til kul (bunkers), proviant samt ammunition disse enheder konstant måtte kæmpe med. Der er en interessant beskrivelse af SMS Emdens anløb af øen Diego Garcia i Det indiske Ocean for reparation og proviantering. Øen havde ingen telegraf, men blev bestyret af en brite, der ikke var vidende om, at der var krig. Tyskerne reparerede britens motorbåd og gav ham vin og cigarer, til gengæld modtog de frugt og en levende gris. Da en britisk hjælpekrydser ankom til øen 2 dage efter, at SMS Emden havde forladt øen, kunne briterne godt se det sjove i besøget. Også de britiske eksperimenter med sø luftfartøjer beskrives, herunder verdenshistoriens første angreb med fly fra hangarskibe mod Zeppelinerbasen i Tønder. Tabstallene fra de mange søslag var enorme, og kan kun give stof til eftertanke, selv om der nu er gået 100 år siden, at det skete.

"Det er en rigtig god bog, som giver et godt og faglig korrekt overblik over søkrigen 1914-18-19. Det vil være en vigtig bog på vort museum, og jeg vil selv have meget glæde af at læse den og bruge den til opslag." Gert Normann Andersen, initiativtager til Sea War Museum Jutland i Thyborøn.

Niels Holland er født i Århus i 1966 og bosiddende i Frederikssund. Uddannet skibsfører fra Marstal Navigationsskole og siden læst videre til navigationslærer. Forfatteren har siden 2007 været ansat som lektor på Søværnets Officersskole, hvor han underviser i maritime fag. Han er derudover forfatter til de lærebøger, der bruges i navigationsundervisningen ved de danske navigationsskoler samt medforfatter på lærebøgerne i skibsteknik og skibsadministration.

Log in

© Marstal Søfartsmuseum 2015-2023