Leif Rosendahl

Marstals færger - Marstals hjerteblod

 

Forord

   For en by er det ofte særlige ting, der giver byen dens identitet. For en havneby er det tit en følelse af, at havnen åbner porten til verden og byen derved føler sig om en del af den store verden.

   Har byen en færgerute, bliver den i særlig grad en del af byens identitet. Når færgen kommer og sejler igen, mødes man for at følge med i, hvem der kommer, og hvem der skal rejse. Man skal ned og modtage eller vinke farvel til gæster. For Marstal var det en særlig ting, at afdøde borgere, hvis kiste skulle til kremering, blev fulgt til færge af følget som den sidste ære. Færgen bliver med andre ord en del af byens og dagligdagens pulsslag.

   Mister byen så sin færgeforbindelse, er det som at miste en, man har kær. Byen mister sit pulsslag og havnen kommer til at føles tom og livløs.

   Det er derfor ikke så underligt, at marstallerne følte sig meget frustrerede, da den i 2013 mistede sin færgeforbindelse til Rudkøbing. Mange mente, at det ville betyde store tab for byen med færre turister, færre tilflyttere og mindre omsætning i byens butikker. Men typisk for Marstal satte man sig ikke på hænderne, og da det første chok var overvundet, opstod der en række folkelige initiativer. Et af initiativerne mundede ud i, at der blev bygget og indsat en ny færge Ærøxpressen på ruten Marstal-Rudkøbing.

   Denne bog fortæller historien om Marstals færgeforbindelser til Langeland fra de første ro- og sejlbåde til Ristinge til den nyeste færge Ærøxpressen. Forfatteren takker alle, der på den ene eller den anden måde har været behjælpelig under processen med at skaffe materiale, informationer, fotos og lignende.

Marstal august 2019

Leif Rosendahl

 

Bogen kan læses GRATIS her

Marstals færger - Marstals hjerteblod https://marmus.dk/ Marmus